Educatief speelgoed is dé manier om kinderen spelenderwijs te laten groeien in hun (verstandelijke) ontwikkeling. Er wordt ingespeeld op hun fantasie, de motoriek wordt op de proef gesteld en het ruimtelijk inzicht wordt getraind. Wat voor speelgoed er is en waar je op moet letten met educatief speelgoed kopen, vertellen we je graag.
Het educatief speelgoed is erop gebouwd om jouw kinderen uit te dagen om nieuwe kennis bij te brengen. Dankzij de onderzoekende achtergrond stimuleert het educatief speelgoed het intellectuele vermogen en de creativiteit. Het educatieve speelgoed kan zich op verschillende onderwerpen richten. Denk hierbij aan taal, rekenen, muziek, de natuur en de wereld in het algemeen.
Voor verschillende leeftijdsgroepen kun je educatief speelgoed kopen. Natuurlijk is dit slechts een indicatie, aangezien ieder kind op zijn of haar eigen tempo zich ontwikkelt. Voor de allerkleinsten van 0 tot 2 jaar komt het spelen vooral van pas in de ontwikkeling van een goede motoriek en hand-oogcoördinatie. Simpele speeltjes zoals een rammelaar en stoffen balletjes zijn uitermate geschikt om vanaf een leeftijd van 6 maanden mee te spelen.
De peuterleeftijd van 2 tot 4 jaar vraagt vaak om iets uitdagender speelgoed. Denk aan Lego Duplo of klei. Hiermee ontwikkelen ze niet alleen hun motorische vaardigheden, maar ontdekken ze ook nog eens wat ze leuk vinden om te doen.
Voor kinderen vanaf 4 jaar is het tijd voor nog serieuzer werk. Aangezien je kind (vermoedelijk) al begonnen is met lezen, schrijven en rekenen, is het van belang dat het nieuwe speelgoed deze aspecten verder ontwikkelt. Denk hierbij aan een simpele leercomputer of quizjes geschikt voor meerdere personen om in groepsverband te leren spelen.
Wil je speelgoed kopen en er zeker van zijn dat het product wat je in huis haalt van goede kwaliteit is? Let dan even op het CE-keurmerk. Deze markering geeft aan dat het product voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van onder meer gezondheid, milieu en veiligheid.
Naast het CE-keurmerk is het ook handig om zelf een toeziend oog te houden. Met name kinderen tot 3 jaar stoppen nog veel in hun mond. Natuurlijk geen probleem als er een fiep in de rondte dwarrelt, maar losse stukken speelgoed zijn toch een stuk minder geschikt om in hun mond te stoppen.
Meer tips op: E kiddies
Op veel scholen worden er een of meerdere reisjes met de leerlingen gepland. Naast dat deze excursies vaak een educatieve achtergrond hebben, is het simpelweg ook lekker voor de kinderen om een dagje 'iets anders'...
Lees meerNaast de reguliere spelletjes zijn er ook steeds meer educatieve games te vinden voor kinderen. Deze spelletjes laten kinderen op een moderne en speelse manier nieuwe dingen leren. Lees hier meer over het handige hulpm...
Lees meer