Feestdagen en Vakanties

Na veel hard werken zijn de kinderen natuurlijk ook toe aan vakantie. Gelukkig voor hen vieren scholen meerdere weken per jaar vakantie, zodat je er vervolgens weer volop tegenaan kunt. Daarnaast zijn er nog enkele losse feestdagen waarop de kinderen ook niet naar school hoeven te gaan. Welke dagen en weken kinderen vrij hebben, lees je hieronder.

Feestdagen en vakanties op school

In een geheel schooljaar zijn er maar liefst 5 verschillende vakanties ingepland. Na de zomerstop is het tijd voor een nieuwe klas en om nieuwe ervaringen op te doen. De eerste vakantie die leerlingen een week geeft om weer op adem te komen, is de herfstvakantie. Vervolgens duurt het vaak een kleine 2 maanden voordat de volgende vakantie zich aandient, namelijk de kerstvakantie. In de vakantie valt onder andere kerstavond, eerste en tweede kerstdag, oudjaarsdag en nieuwjaarsdag.

Na de kerstvakantie is het tijd voor de krokusvakantie, in het zuiden van Nederland beter bekend als 'carnavalsvakantie'. Vaak moet er geschoven worden met de datum van de krokusvakantie in het zuiden, zodat deze precies valt in de week van carnaval. Na een week feesten en uitslapen moeten de leerlingen weer aan de bak tot eind april. Dan is het de beurt aan de meivakantie.

Tussen de krokus- en meivakantie in zijn er echter een paar feestdagen waarop de school haar deuren dichthoudt. Het gaat hier om eerste en tweede paasdag, die altijd op de eerste zondag en maandag van de maand april vallen. Daarnaast vindt Koningsdag altijd plaats op 27 april.

Na de meivakantie hebben de kinderen alweer snel vrij met Hemelvaartsdag, gevolgd door eerste en tweede pinksterdag. Vanaf tweede pinksterdag volgt er een eindspurt naar de o zo lange zomervakantie.

Vakantiespreiding in de zomer

Wellicht ben je er al van op de hoogte, maar niet alle scholen beginnen op dezelfde dag met de zomervakantie. In Nederland is er namelijk gekozen voor een vakantiespreiding in het basis- en voortgezet onderwijs. Op deze manier wil de overheid voorkomen dat alle leerlingen tegelijkertijd op vakantie gaan. Naast de verdeelde drukte op de snelweg is ook de belasting voor attractieparken en campings verspreid.

De spreiding van schoolvakanties is verdeeld in drie regio's: noord, midden en zuid. Hoewel er sprake is van spreiding in de zomer, overlappen de regio's elkaar wel voor een gedeelte. Handig wanneer je met mensen uit andere regio's op vakantie wil bijvoorbeeld. Het roulatiesysteem van de zomervakanties verloopt als volgt: vroeg – midden – laat – laat – midden – vroeg.

ADHD en ADD

Kinderen met ADHD of ADD vallen vaak op in de schoolklassen. Aangezien het aantal kinderen gediagnosticeerd met een van de twee gedragsstoornissen aanzienlijk is gestegen, is de kans groot dat docenten te maken krijgen met ...

Lees meer
Lichamelijke beperking

De afgelopen jaren is er veel veranderd rondom het beleid van gehandicapte kinderen op scholen. Dankzij de leerlinggebonden financiering en de aanpassing van de Leerplichtwet is het aantal kinderen met een beperk...

Lees meer
Boeken kopen

Elk jaar net voor het begin van het nieuwe curriculum is het weer raak: de grote, dure boekenlijst van je kind ploft weer neer op je deurmat. Natuurlijk gun jij je kind het beste en wil je dat hij of zij niets tekortkomt, ...

Lees meer