Na veel hard werken zijn de kinderen natuurlijk ook toe aan vakantie. Gelukkig voor hen vieren scholen meerdere weken per jaar vakantie, zodat je er vervolgens weer volop tegenaan kunt. Daarnaast zijn er nog enkele losse feestdagen waarop de kinderen ook niet naar school hoeven te gaan. Welke dagen en weken kinderen vrij hebben, lees je hieronder.
In een geheel schooljaar zijn er maar liefst 5 verschillende vakanties ingepland. Na de zomerstop is het tijd voor een nieuwe klas en om nieuwe ervaringen op te doen. De eerste vakantie die leerlingen een week geeft om weer op adem te komen, is de herfstvakantie. Vervolgens duurt het vaak een kleine 2 maanden voordat de volgende vakantie zich aandient, namelijk de kerstvakantie. In de vakantie valt onder andere kerstavond, eerste en tweede kerstdag, oudjaarsdag en nieuwjaarsdag.
Na de kerstvakantie is het tijd voor de krokusvakantie, in het zuiden van Nederland beter bekend als 'carnavalsvakantie'. Vaak moet er geschoven worden met de datum van de krokusvakantie in het zuiden, zodat deze precies valt in de week van carnaval. Na een week feesten en uitslapen moeten de leerlingen weer aan de bak tot eind april. Dan is het de beurt aan de meivakantie.
Tussen de krokus- en meivakantie in zijn er echter een paar feestdagen waarop de school haar deuren dichthoudt. Het gaat hier om eerste en tweede paasdag, die altijd op de eerste zondag en maandag van de maand april vallen. Daarnaast vindt Koningsdag altijd plaats op 27 april.
Na de meivakantie hebben de kinderen alweer snel vrij met Hemelvaartsdag, gevolgd door eerste en tweede pinksterdag. Vanaf tweede pinksterdag volgt er een eindspurt naar de o zo lange zomervakantie.
Wellicht ben je er al van op de hoogte, maar niet alle scholen beginnen op dezelfde dag met de zomervakantie. In Nederland is er namelijk gekozen voor een vakantiespreiding in het basis- en voortgezet onderwijs. Op deze manier wil de overheid voorkomen dat alle leerlingen tegelijkertijd op vakantie gaan. Naast de verdeelde drukte op de snelweg is ook de belasting voor attractieparken en campings verspreid.
De spreiding van schoolvakanties is verdeeld in drie regio's: noord, midden en zuid. Hoewel er sprake is van spreiding in de zomer, overlappen de regio's elkaar wel voor een gedeelte. Handig wanneer je met mensen uit andere regio's op vakantie wil bijvoorbeeld. Het roulatiesysteem van de zomervakanties verloopt als volgt: vroeg – midden – laat – laat – midden – vroeg.
De kerstvakantie, door velen geroemd als een van de meest gezellige, zo niet dé gezelligste vakantie van het jaar. Hele families die met elkaar toasten, kinderen die cadeautjes van de Kerstman uitpakken bij het haa...
Lees meerDe meest begeerde vakantie van het jaar moét toch wel de zomervakantie zijn. Het einde van een lange schoolperiode voor kinderen, tropische temperaturen zorgen voor kleur op onze wangen, lekker uitslapen en natuurl...
Lees meerVoordat we mogen genieten van de lange zomervakantie, is het eerst de beurt aan de meivakantie. In deze periode is er echter ook genoeg te beleven. Pak je het een beetje slim aan, dan bespaar je ook nog eens flink op de vak...
Lees meer